درد شانه

قسمتی از بدن که به نام شانه شناخته می‌شود، در واقع یک گردهمایی از تعدادی مفصل، تاندون و عضله است که دامنه‌ی حرکتی وسیعی برای دست فراهم می‌کنند تا بتوان به کمک آن حرکات مختلفی از خاراندن پشت گرفته تا پرتاب توپ را انجام داد. البته این تحرک زیاد، هزینه‌هایی را نیز مانند بی‌ثباتی مفصل و یا آسیب به بافت نرم و درد در پی دارد. درد شانه ممکن است تنها در زمان حرکت دادن شانه و یا به هنگام ثابت بودن آن احساس شود. همچنین ممکن است این درد موقتی بوده و با گذشت زمان از بین برود و یا مزمن بوده و به تشخیص و درمان پزشکی نیاز داشته باشد.

درد شانه و درمان آن

بیماریهای شانه که اغلب در ابتدا هم با درد شانه تظاهر می یابد،  در مراحل ابتدائی بسیار ساده تر و در زمان کمتر و با هزینه کمتر قابل درمان می باشد. اما درمراحل پیچیده ترمی تواند بیماریهای ساده حتی به مواردی مانند شانه یخ زده بیانجامد که شاید درمان آن ماهها طول بکشد.

درد شانه چپ ممکن است بیمار را به پزشک قلب بکشاند ولی درد شانه ای که همراه با گردن درد می باشد معمولا منشا قلبی ندارد. دردشانه راست هم به اندازه درد شانه چپ مهم می باشد.

معمولا علائم درد شانه همراه با التهاب می باشند و لذا در هنگام استراحت خصوصا در شب و هنگام خواب که بیمار بی حرکت می باشد درد تشدید می شود که درمواردشدید بیمارحتی نمی تواند روی شانه خود بخوابد یا حتی ممکن است از درد  بیدار شود.

در یک تحقیق در فرانسه مشخص شد عمده بیمارانی که با کتف درد عصبی و درد بازو مراجعه کرده بودند یک سر منشا مشکلشان در شانه و بخش دیگری در گردن بود

علت درد شانه چیست؟

در شرایطی که علت درد شانه به خوبی تشخیص داده شود به راحتی می توان آن را درمان کرد. علت شانه درد  با پارگی تاندون و با منشا گردنی درمان های متفاوتی می خواد و لذا تشخیص اولیه بسیار مهم است.

  درد مفصل شانه به دلیل تاندونیت عضلات شانه یا بورسیت

 شانه درد به دلیل پارگی نسبی یا کامل عضلات چرخاننده شانه

  شانه درد به دلیل دردهای ارجاعی خصوصا از ناحیه گردن

 شانه درد به دلیل آرتروز مفصل آکرومیوکلاویکولار

 درد به دلیل پارگی لیگامانها یا نیمه دررفتگی آنها

درد شانه به دلیل سندرم گیرافتادگی شانه

1. تاندونیت عضلات اطراف شانه

شانه را دو گروه  شامل عضلات چرخاننده شانه و عضله دوسر بازوئی احاطه کرده اند که در حالت کشیدگی  فشار بیش از حد یا حرکت ناگهانی در وضعیتی که فرد آمادگی جسمانی برای آن حرکت را ندارد می تواند در محل اتصال خود به استخوان (تاندون) دچار التهاب شوند و برای بیمار  درد شانه   آزار دهنده ای ایجاد کند که خصوصا در شب تشدید می شوند و با فعالیت فرد کمی احساس بهبود می کند. هرچند دربعضی ازحرکات مانند پوشیدن لباس (کت) دچاردردخواهد شد. بورس ها هم کیسه های کوچکی هستند که جهت کاهش اصطکاک در بدن تعبیه شده اند و اغلب ثانویه به تاندونیتها و عدم درمان مناسب آن این کیسه ها هم تورم می یابند و اگر این تورم ادامه یابد و فرد به آن توجه نکند کم کم حالت رسوب کلسیم در آنها (کلسیف کاسیون) ایجاد می شود که می تواند عوارض جدی تر و طولانی تری برای بیمار ایجاد کند.

2.پارگی عضلات چرخاننده شانه

پارگی عضلات در اثرضربه مستقیم (مانند زمین خوردن) یا تغییرات تخریبی به علت افزایش سن یا حتی به دلیل عدم درمان و بی توجهی به تاندونیت  انقباضات عضلانی شدید ایجاد می شود و یکی از دلایل اصلی درد شانه است.

پارگی تاندون شانه حتی گاهی در اثر فعالیتهای  تکراری زیاد با شدت کم و فرکانس  بالا می تواند ایجاد  شود. عضله فوق خاری  بهترین عضله چرخاننده  شانه می باشد که به دلیل موقعیت آناتومیک آن و خون رسانی ضعیف در یک نقطه آن مستعد پارگی می باشد. جالب است که بدانید در موارد پارگی نسبی محدودیت وقتی نداریم و بیمار صرفا از درد شانه شاکی است ولی درمان این نوع پارگی هم عمدتا غیر جراحی  می باشد. تمامی فوق تخصص های شانه در آمریکا پارگی نسبی شانه را به شیوه غیر جراحی درمان می کنند. خصوصا امروزه استفاده از تکنیک های پرولوتراپی و پی آرپی شانه به عنوان مهمترین شیوه های درمان غیرجراحی پارگی تاندون شانه مطرح می باشند.

3. پیچ خوردگی و دررفتگی مفصل

بافت الاستیکی محکمی بین مفصل استخوان کتف و ترقوه وجود دارد که پیچ خوردگی آن می تواند منجر به درد شانه و حتی نیمه دررفتگی و حتی دررفتگی مفصل شود. این آسیب در ورزشکاران شایع می باشد و با درمانهای طب فیزیکی می تواند بهبود یابد.

4. سندرم گیرافتادگی شانه

اختلال در حجم و زاویه فضائی که تاندونها و بورسهای شانه در آن در حال حرکت هستند می تواند منجر به کاهش فضای ساب آکرومیال و درگیری تاندونها و بورسهای این ناحیه شود. این سندرم در دو گروه اتفاق می افتد: یا کسانیکه تحرک بسیار زیاد و کارهای تکراری با زاویه بیش از 90 درجه انجام می دهند مانند ورزشکاران یا در کسانیکه بسیار بی تحرک هستد و هرچند التهابات شانه  آرتروز شانه و حتی تومورها هم می تواند این فضا را تنگ و موجب ایجاد مشکل شود.بناباین ما در سندرم ایمپینجمنت شانه توصیه حتمی به ام ار ای جهت رد ضایعات بدخیم داریم.

5. آرتروز شانه

بر خلاف سایر مفاصل  شانه کمتر دچار آرتروز می شود ولی پارگی تاندونها  ضربه هم می تواند موجب تسهیل ایجاد آرتروز شانه می شود.

6. دردهای ارجاعی از سایر قسمتهای بدن

مهمترین قسمتی که درد ممکن است از آن به شانه ارجاع کند  گردن می باشد. جالب است که خصوصا در موارد مزمن و عودکننده ممکن است فرد درد در گردن خود نداشته باشد و یک معاینه دقیق متخصص درد شناسی می تواند به این تشخیص کمک کند. درد ارجاعی شانه همچنین ممکن است از ناحیه آرنج و حتی مچ دست (مانند سندرم تونل کارپ) باشد و در بعضی از موارد رفلاکس معده به مری یا بیماری قلبی هم ممکن است موجب ایجاد درد شانه شود.  توصیه ما این است که در درمان درد شانه یک نیم نگاهی باید به درمان دیسک گردن احتمالی همراه آن داشت تا نتیجه درمان مناسب باشد .

7. تاندونیت عضله دوسر بازو

عضله دو سر بازو به دلیل فشار می تواند تحریک شود  و دچار التهاب و پارگی شود . به دلیل نزدیکی عضله بای سپس یا دوسر بازو با عضله چرخاننده شانه این التهاب و این درد در دو منطقه بسیار با هم اشتباه می شوند . البته معاینه دقیق پزشک متخصص دردشناسی می تواند این دو را از هم افتراق دهد.

آیا درد شانه چپ مهمتر از درد شانه راست می باشد؟

درد شانه چپ معمولا با توجه به این ذهنیت که درد شانه چپ یک نشانه بیماری قلبی می باشد ، بیماران را نگران می کند. اما درد قلبی اغلب همراه با علایم دیگری مانند درد قفسه سینه و تهوع می باشد و تنها نگران کننده است. درد شانه چپ از نظر بالینی و پزشکی به اندازه درد شانه راست اهمیت دارد.

 مهمترین مساله در درمان شانه درد این است که آیا این درد با درد گردن در ارتباط می باشد یا خیر . یکی از تکنیکهایی که می تواند علت شانه درد را از علل درد شانه با منشا گردنی جدا کند ، نوار عصب و عضله می باشد که در سایر قسمت ها به نحوه کاملی توضیح داده شده است.

علت درد شانه چپ چیست؟

علت درد شانه چپ هم همان علل کلی درد مفصل در آناتومی شانه می باشد. اما چون درد قلبی در بسیاری از موارد به شانه چپ انتشار می یابد بسیاری از مردم درد شانه چپ و درد بازو چپ را به عنوان علامت درد قلبی می دانند.

درد شانه چپ و درد بازو چپ که علت قلبی داشته باشد اغلب با تکان دادن دست تشدید نمی شود و با علایم دیگری مانند تنگی نفس و تعریق و… همراه می باشد. اما درد مفصل شانه چپ که در شب بیمار را بیدار می کند و دایما هست و گاهی کم و زیاد می شود منشا قلبی ندارد و به یکی از عللی است که در بالا توضیح داده شد.

آیا درد کتف همان درد شانه است و کتف درد چیست؟

بسیاری از بیماران ممکن است از شانه درد شکایت کنند ولی در واقع در قسمت پشت و پایین گردن یا به اصطلاح کتف درد داشته باشند. درد کتف از درد شانه مجزا است و اگر منشا گردنی نداشته باشد بسیار خوش خیم تر از شانه درد می باشد.

بعضی از بیماران فکر می کنند صرفا کتف درد عصبی دارند در حالیکه اغلب اسپاسم های عضلانی و علتی برای درد شانه و گردن دارند که با عصبیت تشدید می شود.

درد کتف با منشا گردنی از نظر یک متخصص شانه بسیار درمان سخت تری دارد و باید علاوه بر کتف باید گردن هم درمان تخصصی شود.

درد کتف با منشا صرفا عضلانی از نظر متخصصین درمان بسیار ساده تری دارد و معمولا با چندین جلسه لیزر درمانی به راحتی قابل درمان است.

پزشک متخصص شانه و کتف اگر درمان کتف درد و شانه را بدون معاینه گردن انجام دهد و روی آن توجه نداشته باشد در بسیاری از موارد بیماری بیمار مجددا بر می گردد.

درمان

بهترین دکتر شانه و کتف پزشکی است که بتواند با کمترین تهاجم و مداخلات غیر ضروری و با کمترین هزینه بدن را به سمت درمان و سیر طبیعی درمان هدایت کند. در موارد از درد شانه ممکن است از ازن درمانی و یا پی آر پی شانه هم استفاده شود. تزریقات تخصصی شانه در مرحله بعد می باشد.

 ازن درمانی

ازن درمانی درد شانه یکی دیگر از روش‌های موثر در درمان شانه درد می‌باشد.در واقع ازن درمانی روشی برای تزریق ازن یا اکسیژن است. ازن درمانی برای انواع دردهای اسکلتی عضلانی از جمله شانه درد بسیار موثر است. نکته حائز اهمیت در مورد ازن درمانی شانه درد این است که این روش منشا آسیب بیماری را هدف قرار می‌دهد به همین علت 75 درصد احتمال دارد که درهای مزمن به طور دائم رفع شوند.

 رادیوفرکوانسی

رادیوفرکوانسی یکی دیگر از روش‌هایی است که پزشک متخصص دردشناسی ممکن است پس از بررسی علائم برای درمان درد شانه از آن استفاده کند. رادیوفرکوانسی استفاده از جریان الکتریکی و گرم کردن یک ناحیه از بافت عصبی جهت متوقف کردن ارسال سیگنال‌های درد می‌باشد.روش رادیوفرکوانسی معمولا در 70 درصد بیماران با نتایج مثبتی همراه بوده و با مسدود کردن اعصاب کنترل کننده درد بیماران را بهبود می‌بخشد

 استراحت و دارودرمانی نیز از دیگر روش های درمان درد شانه می باشد.

 پی ار پی شانه

پی ار پی شانه یک روش نوین و جدید درمان شانه می باشد. پی ار پی یک روش درمان ترمیمی شانه می باشد یعنی در این روش بر خلاف کورتن تسکین صرفا با صدمه مفصل آسیب دیده ایجاد می شود . پی ار پی شانه  هم مانند پی ار پی زانو موجب رهایی بسیاری از بیماران از درد و عمل های جراحی شانه شده است .

  ورزش شانه و درمان شانه با ورزش

یکی از مهمترین ورزش های دامنه حرکتی برای افزایش دامنه شانه ورزش codman  و نرمش شانه می باشد که در دو جهت عرضی و طولی دست خود را حرکت می دهد

 دومین ورزش برای درمان درد شانه ورزش Finger to wall می باشد که در آن بیمار با فاصله از دیوار دست و انگشتان خود را بر روی دیوار بالا می برد و در چند حرکت رفت و برگشت آن را تکرار می کند.

 در موارد پارگی تاندون غیرکامل تزریقات غیرکورتنی خاصی انجام می شود که بسیار جدید می باشد و موجب کلاژن سازی و ترمیم تاندون می شود. از جمله این ترریقات به عنوان درمان غیر جراحی شانه  می توان به پرولوتراپی شانه و پی آرپی شانه نام برد.